Archive for stadanaszarucak.myfastforum.org PONEKAD SVI IMAMO ISTI PROBLEM I NEZNAMO NITI IMAMO IDEJA OD ISKORISTENI IDEJA STA DANAS NAPRAVITI ZA RUCAK U OVOJ GRUPI SVAKO MOZE DATI SVOJ RECEPT I POMOCI NEKOM NEKAD NAS I PANIKA HVATA VRIJEME ZA RUCAK SE PRIBLAZAVA A MI JOS NEZNAMO ILI NEMOZEMO DA
 


       stadanaszarucak.myfastforum.org Forum Index -> Introduction/Tutorial Forum
b.radija

Slana jela

Hajmo ovde da pisemo recepte  slani jela

Punjene tikvice-zukini



Potrebno:
1 velika tikvica (zukini)
200 -250 gr riže
500 gr mljevenog mesa
200 gr sosa od paradajza
200 gr ribanog sira za posipanje
1 velika glavica luka
bijeli luk(po želji)
so,biber ,vegeta

Način pripreme:
Tikvicu  oguliti i isjeći po želji ili po dužini na 2 dijela ili na kolutove .Odstraniti sjemenke i jedan dio tikvice  koji ćete sitno isjeckati i dodati mesu.Luk isjeći i prepržiti na ulju te dodati i meso i njega malo prepržiti .Rižu skuhati i pomješati je u meso i luk te dodati začine i sos od paradajza . Puniti tikvice  i redati ih u namašćenu vatrostalnu posudu , ostatk rize i mesa rasporedidi oko tikvica po posudi,posuti sa ribanim sirom i peći oko 45 min lagano na 180 °C.

b.radija

JUNECI RAGU SA GLJIVAMA

SASTOJCI
500 g junećih prsa
200 g luka
250 g šampinjona
3 režnja češnjaka
200 g mrkve
400 g graška
100 ml crnog vina
50 ml bijelog vina
1 žlica konšerve (koncentrata rajčice)
2 lovorova lista
ružmarin
4 – 5 klekovih boba (borovice)
sol
papar
maslinovo ulje



POSTUPAK
Junetinu očistite od masnoća i žilica i narežite na kockice.
Luk i češnjak nasjeckajte, a mrkvu narežite na kolutiće.
Na dvije – tri žlice maslinovog ulja pirjajte luk dok ne omekša pa mu dodajte češnjak i nastavite pirjati. Pirjajte sve dok u potpunosti ne omekša, a po potrebi dodajte i malo vode.
Dodajte meso i njega miješajući pirjate dok ne uhvati boju sa svih strana.
Potom dodajte lovor, ružmarin, borovice, mrkvu, grašak i žlicu konšerve.
Sve zalijte vinom, smanjite vatru i krčkajte dok sav alkohol ne ispari.
Dolijte vode, toliko da pokrijete meso, dodajte soli i papar te nastavite kuhati.
Kuhajte oko 2 sata dolijevajući vodu po potrebi.
ampinjone očistite i narežite na listiće.
Stavite ih u posudu debljeg dna (ono đir zepter), malo ih posolite i na suho ih pirjajte dok ne ispari sva njihova tekućina.
Umiješajte šampinjone u kuhanu junetinu i poslužite.
b.radija

Paprike punjene krompirom
Sastojci

½ kg paprika
1 kg krompira
dvije mrkve
jedna glavica crvenog luka
bijeli luk (po želji)
jedan paradajz
jedna kašika kukuruznog brašna
ulje
začini (so, biber, vegeta, peršun, bosiljak)
Za preliv

2 dcl vrhnja za kuhanje
100 g pavlake (ili milerama)
1 dcl mlijeka
peršun
bijeli luk u prahu
so
Priprema

Krompir oljuštiti. Polovicu sjeckati na sitne kockice, drugu polovicu narendati. Luk i mrkvu narendati. Dodati začine, kašiku kukuruznog brašna i jednu šoljicu ulja. Sve dobro izmiješati.

Uključiti rernu da se zagrije.

U medjuvremenu, očistiti paprike. Puniti ih pripremljenom smjesom. Kad završite, paradajz isjeći na kriškice i svaku papriku zatvoriti paradajzom.
U namaštenu tepsiju poredati paprike. Ukoliko vam ostane smjese, slobodno je možete staviti u tepsiju oko paprika. Peći na 250 stepeni 20 minuta. A onda prekriti folijom, i peći još oko 40 minuta na nešto manjoj temperaturi.

Gotove paprike možete preliti smjesom koju pravite tako što izmiješate vrhnje za kuhanje, pavlaku, mlijeko, peršun, malo bijelog luka i so. Preliti paprike i vratiti još 10 do 15 minuta u rernu.

Poslužiti toplo
b.radija

Bamija s teletinom
Potrebno je:

-1/2 kg teletine
-dva niza suhe bamije (oko 150g)
-dvije glavice crvenog luka
-jedna paprika
-pasirani paradajz (250 g)
-jedna mrkva
-malo bijelog luka
-ulje i maslac
-vegeta, aleva paprika, biber, so
-jedna bujon povrtna kocka
-jedna supena kašika sirćeta (vinski ocat)
-jedan limun
Priprema:

Suhu bamiju prije spremanja potrebno je prokuhati deset minuta u vodi kojoj ćete dodati jednu supenu kašiku sirćeta.

U medjuvremenu, zagrijati ulje u šerpi, dodati isjeckani luk. Kad luk dobije onaj staklasti izgled dodati teletinu isječenu na kockice. Dinstati meso pet do deset minuta. A onda postepeno dodavati: mrkvu isjeckanu na kolutiće, papriku, pasirani paradajz. Izmiješati, podliti sa jednom šoljom tople vode. Poklopiti. Za nekih pola sata dodati malo bijelog luka, bujon povrtnu kocku i začine: so, vegeta, aleva paprika i biber. Sve opet podliti sa malo tople vode, poklopiti i pustiti da se krčka dok meso ne bude gotovo. Otprilike je za ovo potrebno sat vremena.

Nakon toga dodati bamiju i kuhati još trideset minuta na smanjenoj temperaturi. Obzirom da se radi s teletinom koja nije masna, dobro je na samom kraju jelu dodati jednu kašiku maslaca. Protresti šerpu.

Prije samog posluživanja obavezno nacijediti sok limuna. Služiti možete i uz mileram, to je već stvar navika i ukusa
b.radija

Dalmatinski složenac  
Sastojci

   1 kg rajèica
   0.5 kg krumpira
   1 dl maslinovog ulja
   0.5 l juhe
   6 režnjeva èešnjaka
   2 žlice nasjeckanog peršina
   par listiæa ružmarina
   sol, papar
   6 žlica krušnih mrvica

Priprema
Oguljene sirove krumpire narežite na tanke listiæe a rajèice na kolutove. U nauljenu zdjelu slažite red rajèica, red krumpira.

Svaki red posipajte mrvicama, peršinom, ružmarinom i
èešnjakom, posolite i popaprite, poškropite uljem. Zalijte juhom i pecite na jakoj vatri dok se krumpir ne ispeèe.


nema slika od gotovog jela a sigurno valja
b.radija

Sataraš

Potrebno :
2 patlidžana
1 tikvica
6 srednjih paprika
4 srednja paradajza
2 srednja glavica luka
3 mrkve
so, biber ,vegeta
Priprema:
Sve namirnice operite i isjeckajte. Na zagrijanom ulju stavite luk da se prodinsta, dodajte mrkvu i papriku pa ih malo propržite, zatim dodajte patlidžan i tikvicu i na kraju oguljen paradajz. Ostavite da se peče još oko 30 minuta,uz postepeno dodavanje vode.Pri samom kraju kuhanja dodajte začine.

       stadanaszarucak.myfastforum.org Forum Index -> Introduction/Tutorial Forum
Page 1 of 1
Create your own free forum | Buy a domain to use with your forum